Acupunctuur

Acupunctuur is een onderdeel van de Traditionele Chinese Geneeskunde en bestaat al duizenden jaren. Het is officieel erkend door de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Het woord acupunctuur komt van het Latijnse woord acus punctura, dat letterlijk naaldensteek betekent.

Acupunctuur in de praktijk

De Traditionele Chinese Geneeskunde hanteert het principe dat uw klachten vaak ontstaan vanuit een storing in de energiehuishouding van uw lichaam. Deze energiehuishouding beïnvloed ik door dunne naaldjes in te brengen op bepaalde acupunctuurpunten van de meridianen. De punten kies ik afhankelijk van uw klachten. Het aanprikken voelt u wel maar is zeker niet pijnlijk. Als aanvulling en ondersteuning van de behandeling kan ik, na overleg met Yan Schroen, de herbalist waarmee ik samen werk, Chinese kruiden voorschrijven. Daarnaast geef ik voedingsadviezen volgens de vijf-elementenleer. Het doel van het geheel is om het energie-evenwicht te herstellen, waardoor uw klachten sterk verminderen of verdwijnen. Ook kan ik symptomatisch behandelen, zoals bij pijnklachten of als de oorzaak niet te herstellen is.

Japanse acupunctuur

Toyohari is een Japanse stijlvorm van acupunctuur. De essentie hiervan is het in balans brengen van de meridianen, waardoor de energie weer beter stroomt en het lichaam zich kan herstellen. Het is een zeer verfijnde manier van behandelen, waarbij de naald niet óf heel oppervlakkig door de huid gaat. De naalden zijn van edele metalen, zoals goud en zilver. Japanse acupunctuur is met name geschikt voor mensen die gevoeliger reageren op het aanprikken dan andere patiënten, kinderen en zwangere vrouwen.

Wat ook mogelijk is, naast acupunctuurnaalden

Triggerpointbehandeling

Door de kennis vanuit de fysiotherapie te combineren met de acupunctuur behandel ik ook triggerpoints, pijnklachten. Dit wordt ook wel dry needling genoemd. Hierbij wordt een dunne naald in een pijnpunt geplaatst, waardoor de pijn snel vermindert. Het is een soort deblokkeren. Naast deze lokale techniek werk ik als acupuncturist ook aan de oorzaak van de klacht.

Ooracupunctuur

Als aanvulling op de lichaamsacupunctuur krijgt u dan naaldjes in uw oren. Er bevinden zich namelijk op het oor belangrijke reflectiepunten van het lichaam.

Guasha

Guasha is een heel oude schraaptechniek. Als ik deze methode inzet, ga ik met een speciale olie met kruiden en een jadeschraper over uw huid ga. Hiermee kan ik blokkades( gifstoffen) vrijmaken en dat bevordert een betere doorbloeding. Er verschijnen dan rood tot paarse plekken op uw huid, die na een dag of drie weer verdwijnen. Dit geeft de ontgiftiging van het lichaam aan.

Cuppen

Hierbij plaats ik glazen bollen op het lichaam, die vacuüm zuigen. Hierdoor verbetert de doorbloeding en kunnen afvalstoffen beter afgevoerd worden. De behandeling is o.a. zeer geschikt voor rug- schouder- en nekklachten en na een griep of verkoudheid.

Moxa

Moxa is gemaakt van een kruid, bijvoet. Als je dit aansteekt geeft het een speciale warmte, die het effect op de acupunctuurpunten versterkt.